NotaBisnes Koleksi nota-nota mahal tentang konsep, strategi
dan taktik untuk mula dan kembangkan bisnes kita
Cara Kira Bajet FB Ads

Cara Kira Bajet FB Ads

Kita sebagai usahawan tentulah sudah sedia maklum dengan gelombang pengiklanan digital yang sangat popular ini: Facebook Ads.

Punyalah popular sampaikan makcik-makcik di kampung pun tahu guna facebook untuk di jual.

Mok Cun jual bedak sejuk pun guna FB ads!

Ada banyak sebab kenapa kita harus guna FB ads. Saya kongsikan 2 sebab utama di sini:

1) 2/3 Rakyat Malaysia ada di Facebook

2) Murah

NAMUN

Ya, besar ‘namun’ di situ. Sengaja dibesarkan kerana ini sangat penting.

NAMUN, tidak semua kita tahu cara yang betul untuk menggunakan FB Ads. Satu ketika dahulu, memang sangat mengelirukan untuk guna FB Ads ini.

Sekarang, dengan adanya butang Boost Post pada post di Page kita, ia sudah jadi lebih mudah.

Mudah Tidak Semestinya Bagus

Mudah tidak semestinya bagus. Mudah digunakan maka ramai akan guna, termasuklah mereka yang tidak tahu taktik dan strategi marketing yang betul untuk buat FB Ads.

Amaran: Post kali ini sepanjang 3300 patah perkataan. Ya, sangat panjang! Jika nak baca kemudian, cara paling mudah adalah denganΒ Download Percuma artikel ini sebagai ebook PDF.Β Klik link itu untuk download!

Panduan ini bukanlah panduan untuk menggunakan FB Ads dengan betul. Terlalu banyak panduan sebegitu di Google dan Youtube. Search sahaja pasti akan jumpa.

Notabisnes sendiri ada keluarkan siri ebook Facebook Ads daripada From Zero hinggalah Advance.

Koleksi Ebook FB Ads Notabisnes

Koleksi Ebook FB Ads Notabisnes

Pro tips: Kalau nak beli semua panduan tu, beli Kombo FB Ads. Jimat ratus-ratus ringgit!

Sekarang pun sudah ada banyak bengkel dan seminar yang mengajar kita menggunakan Facebook Ads.

Kena ingat: itu adalah ‘teknik’ guna FB Ads. Untuk ‘strategi’ guna FB Ads pula satu hal yang lain. Strategi menggunakan FB Ads sama sahaja dengan strategi menggunakan alat marketing yang lain.

Nama strategi tersebut adalah Sales Funnel.

Notabisnes sendiri ada Panduan Video Sales Funnel. Menunjukkan betapa pentingnya konsep ini. Ianya sangat fundamental!

Ebook Sales Funnel Notabisnes

Ebook Sales Funnel Notabisnes

Ya, konsep pengiklanan paling asas adalah Sales Funnel. Apabila kita faham Sales Funnel kita boleh guna apa sahaja alat marketing dengan berkesan.

Boleh guna SEO, boleh guna trafik Pasar Malam, boleh guna Facebook profile, boleh guna Instagram, dan juga boleh guna Facebook Ads.

Ingat: Sales Funnel ialah strategi, Facebook Ads adalah alat untuk kita jalankan strategi tersebut.

Itu perkara paling penting yang harus kita sedar. Saya ulang semula: 3 sebab kenapa kita guna FB Ads – 1) Reach dan 2) Murah dan 3) Strategi FB Ads adalah Sales Funnel.

Reach + Murah + Sales Funnel

Kita faham 3 perkara tersebut maka barulah kita ada asas yang kukuh untuk memahami isu Bajet FB Ads ini.

Untuk memahami bagaimana mengaplikasikan konsep Sales Funnel yang sangat Fundamental itu ke dalam alat kerja Facebook Ads, boleh dapatkan Panduan Video Facebook Ads Fundamental.

Itulah rahsia #notabisnes double kan sales Kombo Ramadan tempoh hari.

Ya, DOUBLE!

Soalan Mahal Usahawan Facebook Ads

Setiap usahawan yang berakal yang menggunakan facebook ads pasti pernah terlintas soalan mahal ini:

“Berapakah RM yang sepatutnya aku bakar pada kempen FB Ads ini?”

Ya, berapa LIMIT Ringgit paling tinggi yang patut kita tahu sebelum kita mula buat kempen FB Ads kita?

Pernah tak terfikir bahawa ada satu angka yang membolehkan kita tahu berapa nilai maksima bajet facebook ads kita, yang mana jika lebih daripada angka itu maka kita sebenarnya sudah mula ‘rugi’?

Tak mungkin bajet marketing facebook ads kita tiada angka akhir. Tak mungkin iklan kita akan berjalan sampai bila-bila.

Iklan facebook ads BUKANLAH INFINITI!

Simbol Infiniti

Simbol Infiniti

Walaupun facebook adalah dunia digital, ia tetap bertapak atas dunia nyata, yang jelas limitasi fiziknya.

PASTI ada limit.

Ada atau tiada limit tidak patut jadi persoalan. Yang patut jadi persoalan ialah di mana limitasinya?

RM 1 ribu?

RM 5 ribu?

RM 1 juta?

BERAPA?

Jawapan standard: It DEPENDS.

πŸ˜€

Ya, ia bukanlah satu angka yang tetap bagi semua orang. Malah ianya mungkin sahaja berbeza jauh antara setiap kempen pengiklanan kita.

Untuk kita tahu BERAPA RM bajet FB Ads kita, kita harus tahu dan faham apakah LIMITASI sebenar dunia facebook.

Limitasi Sebenar Dunia Facebook

Jawapan kepada persoalan #goldclass ini kita boleh lihat pada perkara yang sibuk facebook fokus. Hanya apabila kita faham dan sedar apa yang facebook gilakan, maka barulah kita faham kenapa facebook ads kita berperangai sebegitu rupa.

Facebook gilakan USER.

Pada Facebook, atau lebih tepat lagi Mark Zuckerberg, ‘oksigen’ yang membuatkan facebook hidup adalah USER Facebook.

Ya, kita sebagai pengguna Facebook adalah kegilaan beliau.

Saya, anda, pakcik makcik, anak buah, rakan-rakan kita yang ada di facebook. Kitalah yang facebook gilakan.

Cinta Hati Mark Zuckerberg

Cinta Hati Mark Zuckerberg

Bukan wang ringgit, bukan advertiser, bukan teknologi, bukan engineer mereka, bukan staf mereka.

Malah, bukan Mark Zuckerberg sendiri.

Yang Facebook gilakan, sibuk nak jaga dan kawal macam nyawa mereka adalah USER.

Pendek kata, limitasi sebenar dalam dunia facebook adalah USER.

Lebih tepat lagi, JUMLAH USER.

Dalam konteks FB Ads, jumlah user itu disebut sebagai REACH.

Contoh Reach FB Ads

Contoh Reach FB Ads

Ya, semua kita yang biasa dengan FB Ads sangat kenal dengan REACH, tetapi tidak ramai yang sedar betapa REACH itu sebenarnya adalah limitasi yang paling penting kepada pengiklanan kita.

Sebab itulah facebook letak besar-besar jumlah REACH di situ.

Jumlah REACH adalah limitasi pertama yang kita harus dapatkan untuk kita kira bajet FB Ads kita. Maka apa pula limitasi yang kedua?

Limitasi Tersorok Facebook Ads

Limitasi yang kedua adalah limitasi yang tersorok dalam Facebook. Angka yang jika dicari barulah terjumpa pada paparan facebook.

Malah, ramai yang terjumpa tetapi tidak sedar itulah limitasinya.

Sebab itulah tidak ramai yang mampu kira bajet sebenar kempen FB ads. Kerana kita tidak nampak angka tersebut!

Limitasi ini sebenarnya datang daripada kajian terdahulu oleh behavioural scientist yang melihat perangai manusia dalam membeli.

(Ini bukan behavioural scientist)

(Ini bukan behavioural scientist)

Kajian tersebut menunjukkan bahawa semakin kerap prospek melihat iklan, semakin tinggi kemungkinan untuk mereka beli. Sehinggalah kekerapan tersebut melebihi 9 kali, barulah kemungkinan untuk mereka membeli jatuh teruk.

Pendek kata, dengan ulang tayang iklan kita pada prospek sebanyak 9 kali, kita akan dapat jumlah jualan paling maksimum.

ya, 9 kali!

Angka ini dalam paparan facebook ads namanya FREQUENCY.

Saya boleh ‘nampak’ yang mata tuan puan yang sedang baca ini bersinar-sinar teruja. πŸ˜€

Pendek kata, angka limitasi kedua dalam pengiraan bajet FB ADs adalah FREQUENCY.

Kita sudah ada REACH, kini FREQUENCY. Itulah 2 angka penting. Angka-angka lain adalah angka yang ‘obviously’ kita tahu berguna untuk dikira.

Maka seterusnya mari kita lihat contoh pertama cara kira bajet.

Bajet Marketing Teh Kurus

Satu masa dahulu, zaman FB Ads masih tidak ketat dan mudah untuk kita jual apa produk sekalipun, sangat berlambak orang jual produk kurus.

Sangat biasa lalu di wall produk-produk sebegini.

Contoh Iklan Teh Kurus

Contoh Iklan Teh Kurus

Maka kita ambil contoh ini sebagai contoh yang pertama.

Katakan, harga produk ini adalah RM 45 sekotak, dengan harga modal per kotak adalah RM 20 dan ada margin RM 25.

Pendek kata, kita jual sekotak maka kita akan dapat RM 25.

MARGIN = RM 25

Maka kita pun cuba buat FB Ads. Kita setkan audience yang kita target yang sesuai dengan target market kita. Contohnya, Perempuan umur 20 hingga 37 bekerja eksekutif di bandar-bandar utama dan telah bertunang.

Sebab biasanya perempuan yang telah bertunang ini yang paling sibuk nak kurus. Ni saya cakap berdasarkan pengalaman. Jangan bangkang. πŸ˜€

Hasil kita set audience tersebut, kita pun dihidangkan dengan jumlah audience sebanyak 140 000 orang. Ini adalah angka REACH.

MAX REACH = 140 000 orang.

Untuk dapatkan angka seterusnya, kita perlu buat 1 iklan dahulu. Dengan bakat copywriting kita, kita pun berjaya buat iklan yang kadar conversionnya agak ok.

Kita buat satu post yang cukup formula AIDA-nya beserta WASSAP ke nombor telefon kita untuk kita close.

Lalu kita jalankan iklan tersebut selama 1 hari dengan bajet RM 10.

Hasilnya: kita reach 1000 user, ada 10 orang wassap dan 2 orang beli. Jadi angka terkini adalah:

REACH = 1000 orang
PROSPEK = 10 (1% of REACH)
CUSTOMER = 2
CONVERSION = 2/10 * 100 = 20%
COST PER CUSTOMER (CPCust) = RM 10 / 2 = RM 5

Lihat pada CPCust di atas, RM 5. Ianya bermaksud, untuk convert seorang customer daripada 1000 reach, kita perlu keluarkan kos RM 5.

Itu angka paling penting!

Maka, bagaimana kita mahu tahu berapakah total bajet marketing kita? Kita kira menggunakan MAX REACH:

MAX REACH = 140 000 orang
TOTAL PROSPEK = 1400 (1%)
TOTAL CUSTOMER = 1400 x 20% = 280 orang
CPCust = RM 5 / customer
TOTAL COST = RM 5 x 280 = RM 1400

Ya, itu sahaja kosnya: RM 1400 untuk jual sebanyak 280 unit kepada 280 customer.

Ya, maksimum kita boleh jual adalah 280 unit sahaja!

Ehem, itu sebenarnya cara yang agak panjang. Ini cara kira yang lebih pendek:

MAX REACH = 140 000
1000 REACH = RM 10
140 000 REACH = (RM 140 000 / 1000) x 10 = RM 1400

Itu total cost.

Untuk dapat total unit, bahagikan sahaja total cost dengan CPCust:

RM 1400 / RM 5 = 280 unit

Ya, lebih pendek tetapi lebih ‘payah’ nak faham. Sebab angkanya berbelit-belit.

Kita sambung sembang —>

Berapakah pula untung berdasarkan Margin sebelum ini?

280 x RM 25 = RM 7280

dan tolak dengan total cost (ads) per customer:

RM 7280 – RM 1400 = RM 5880

Itulah baki yang tinggal setelah kita habis jual kepada reach tadi.

TIDAK.

Kita masih belum HABIS jual!

Ingat lagi limitasi kedua yang penting di atas? iaitu FREQUENCY?

Ya, sebelum ini kita hanya kirakan dari limitasi pertama iaitu REACH. Dengan limitasi kedua ini, kita akan betul-betul maksimakan keuntungan kita.

Namun, ulangan iklan sebanyak 9 kali pada medium facebook ads mungkin terlalu tinggi. Daripada pengalaman notabisnes, angka yang menjadi benchmark adalah: 7 kali.

dengan 7 kali ulangan, biasanya boleh convert hampir 3 hingga 4 kali ganda daripada conversion pertama kali.

Jadi, CONVERSION asal adalah 20%. Dengan ulang 7 kali, total conversion BOLEH meningkat hingga 60%. (Ya, ‘boleh’, sebab ianya berbeza-beza bergantung kepada pelbagai faktor. 60% ni kita optimis sangat ni.)

Total prospek tetap sama: 1400 orang, tetapi kini conversion telah meningkat.

Jumlah Customer baru adalah: 1400 x 60% = 840 orang.

TETAPI, total cost BUKAN 840 x RM 5. Ini kerana apabila kita ULANG TAYANG iklan kepada REACH yang sama, kosnya akan meningkat.

Kita ulang 7 kali, maka MAX REACH baru kita ialah:

MAX REACH = 140 000 x 7 = 980 000
dengan kiraan 1000 reach = RM 10, maka
Total COST = 980 000 / 1000 x 10 = RM 9800

Ya, itulah maksimum kos kita untuk ulang iklan hingga 7 kali.

Berapa pula yang kita dapat?

RM MARGIN = 840 x RM 25 = RM 21 000

Kita tolak pula dengan cost = RM 21 000 – RM 9 800 = RM 11 200

Ya, tentu-tentulah lebih tinggi!

Jika kita kirakan pula CPCust yang baru: RM 9800 / 840 orang = RM 11.67 seorang.

Pendek kata, untung per produk setelah tolak duit iklan adalah RM 25 – RM 11.67 = RM 13.33.

Itu belum lagi tolak kos penghantaran, pakejing, gaji pembantu dan bil-bil yang lain!

Nampak macam mahal kan?

Sebenarnya tidak! Mengapa ianya tidak mahal akan dikongsikan pada bahagian akhir panduan ini nanti. Teruskan membaca!

Bajet Marketing Servis Cuci Rumah

Ok, kita sudah lihat sekali imbas cara pengiraan. Mari kita teruskan dengan satu lagi contoh yang berbeza dari segi bisnes, tetapi dari segi pengiraan tidak jauh bezanya.

Contoh kali ini adalah Servis Cuci Rumah. Tauke servis cuci ini menggunakan FB Ads untuk mencapai target market sekitar bandar mereka.

Contoh Iklan Servis Cuci Rumah

Contoh Iklan Servis Cuci Rumah

Katakan setting target audience mereka adalah seperti berikut:

Perempuan berkahwin, umur 25 – 35 dan bekerja eksekutif dengan pendapatan RM 5000 sebulan (RM 60000 setahun) dan lokasi sekitar Shah Alam.

Hasilnya, jumlah reach yang boleh dicapai adalah 860 000 orang.

MAX REACH = 860 000

Setiap tempahan cucian secara kasar margin yang diperolehi adalah RM 75. Ini main letak sahaja, memang tiada idea langsung berapa sebenarnya. πŸ™‚

MARGIN = RM 75

Seterusnya, tauke cuci tadi buat satu iklan dengan copywriting yang biasa-biasa menawarkan khidmat cucian mereka. Iklan tersebut diterbitkan sebagai post di page dan terus dibuat boost post pada kadar RM 10 sehari.

Hasilnya, boost post tersebut berjaya cecah 1200 orang, dapat wassap sebanyak 24 orang dan sebanyak 6 orang close untuk khidmat cucian beliau. Berikut adalah perincian angka tersebut:

BUDGET = RM 10
REACH = 1200
PROSPEK = 24
CUSTOMER = 6
CONVERSION = 6 / 24 x 100% = 25%

Jadi, jika kita ambil kira untuk capai kesemua REACH yang ada, iaitu 860 000 orang, kita kira seperti berikut:

Total = 860 000 x (RM 10 / 1200)
= RM 7166

Dan itu untuk sekali jalan. Jika kita ambil kira 7 kali pusingan, maka jumlah super maksimum bajet FB Ads beliau untuk kempen tersebut adalah:

RM 7166 x 7 = RM 50 166

Itu jumlah paling maksimum yang dia boleh keluarkan. Jika lebih daripada angka tersebut maka tauke itu tadi kemungkinan besar telah ‘over budget’. Telah melangkaui daripada kapasiti yang boleh iklan tersebut berikan.

Kiraan sampingan: kira kemungkinan total margin yang boleh didapati.

Ambil kira 60% daripada prospek akan jadi customer apabila diulang iklan sebanyak 7 kali, maka jumlah prospek adalah:

Total Prospek = MAX REACH x CONVERSION = 860 000 x 25% = 215 000

dan ambil kira 60% akan convert maka

Total Customer = Prospek x 60% = 215 000 x 60% = 129 000 orang.

129 000 customer tu sudah boleh buat kita jadi jutawan!

Ehem, kiraan ini adalah berdasarkan angka-angka yang main petik sahaja. Tidak berdasarkan angka sebenar.

Angka sebenar tentulah lebih menyedihkan. πŸ˜€

Bajet Marketing Bengkel Penulisan

Contoh yang seterusnya ini kita cuba kira total bajet fb ads merentas 3 kempen yang berbeza.

Maksudnya, Bengkel Penulisan ini dipasarkan melalui 3 kempen yang berbeza. 2 Kempen pertama adalah kempen untuk branding. Kempen jenis ini biasanya terdiri daripada kempen content marketing.

Kempen satu lagi adalah kempen khas untuk close sale.

kedua-kedua kempen berjalan serentak, namun triknya adalah kedua-duanya mempunyai target audience yang berbeza.

Target audience untuk kempen content marketing telah ditetapkan khusus kepada Audience dengan interest ‘books’, ‘writing’ dan ‘literature’ dan lain-lain jenama penulisan seperti PTS, KaryaSeni, DBP.

Ini sekadar contoh. Belum tentu ada.

Contoh Iklan Kursus Penulisan

Contoh Iklan Kursus Penulisan

Marketer Bengkel Penulisan ini kemudiannya menghasilkan 5 content jenis how to yang diterbitkan di page dan di boost menggunakan FB Ads kepada target audience di atas.

Kempen kedua adalah video yang memperkenalkan jenama Bengkel Penulisan tadi khusus kepada mereka yang telah menikmati dan suka dengan content tadi.

Target audience kempen disetkan kepada mereka yang pernah engage dengan content-content tersebut.

Hasilnya nanti ialah kepercayaan strangers kepada jenama bengkel penulisan ini semakin mengukuh.

Kempen akhir adalah kempen dengan 3 iklan hard sell yang menerangkan benefit bengkel, hasil akhir bengkel, testimonial dan case study mereka yang pernah menghadiri bengkel penulisan mereka.

Di akhir kempen adalah link kepada borang pendaftaran dan pembayaran bengkel mengikut sesi yang telah ditetapkan.

Ya, bukan main kompleks! Namun inilah kempen yang mengikut flow sales funnel dengan betul. Setiap audience merupakan kolam-kolam yang berbeza mengikut kriteria strangers, prospek dan customer.

Gambaran Sales Funnel + Kempen FB Ads

Gambaran Sales Funnel + Kempen FB Ads

Berikut adalah angka-angka mengikut kempen:

Kempen I (Content Marketing)
MAX REACH: 500 000
COST PER REACH: RM 10 / 900 reach = RM 0.01
COST MAX REACH: RM 0.01 x 500 000 = RM 5 555.55
COST x7: RM 5555.55 x 7 = RM 38 888
Prospek Conversion: 30% (petik ja ni)
PROSPEK: MAX REACH x CONVERSION = 500 000 x 30% = 15 000

Macamana nak tahu ‘prospek’? Kita anggap mereka yang ‘engage’ dengan content tersebut adalah prospek. Mereka yang like post, like page, komen dan share adalah sebagai prospek kepada bengkel tersebut.

Pendek kata, angka Prospek di atas adalah jumlah mereka yang engage dengan content tersebut. Itu ja.

Dan ya: kita boleh target khusus mereka yang pernah engage dengan post kita! Ini feature baru FB Ads.

Move on ke kempen seterusnya:

Kempen II (Video About Us)
MAX REACH = Audience yang Engage dengan Content
MAX REACH = PROSPEK = 15 000
COST PER REACH: RM 10 / 100 = RM 0.10
COST MAX REACH: RM 0.10 x 15 000 = RM 1500
COST x7: RM 1500 x 7 = RM 10 500
Prospek Conversion: 80% (petik)
PROSPEK: MAX REACH x CONVERSION = 15 000 x 80% = 12 000 orang

WOW, ada 12 000 orang prospek yang telah ditapis yang minat dengan bengkel penulisan ini! Angka 80% tersebut walaupun main petik tetapi ianya lojik. Memang biasa angka conversion bagi funnel yang lebih bawah lebih tinggi berbanding yang atas.

Ia sepatutnya begitu kerana kita sudah tapis siap-siap prospek daripada strangers.

Jika conversion pada prospek terlalu rendah, lingkungan kurang daripada 50%, itu tandanya proses tapisan strangers menjadi prospek adalah terlalu lompong dan tidak ketat.

Biar prospek sikit asalkan conversion tinggi. Ini mazhab paling penting!

Jom ke kempen akhir sekali:

Kempen III (Hard sell)
MAX REACH = 12 000 orang
COST PER REACH = RM 10 / 50 reach = RM 0.20 per reach
COST MAX REACH = RM 0.20 x 12 000 = RM 2400
COST x7 = RM 2400 x 7 = RM 16 800
Customer Conversion = 10%
CUSTOMER = MAX REACH x CONV = 12 000 x 10% = 1200 orang

1200 orang yang bakal datang bengkel. Punyalah ramai!

Berapa total bajet FB Ads untuk dapat 1200 customer ini?

Kempen I + Kempen II + Kempen III =
RM 38 888 + RM 10 500 + RM 16 800 = RM 66 188

Itulah total bajet FB Ads beliau: RM 66 188!

Sebenarnya, angka tersebut adalah SANGAT MURAH. Selagi bajet FB Ads tak cecah RM 100 000, maka bajet tersebut dikira sangat murah. πŸ˜€

Dari itu kita boleh kira Cost untuk mendapatkan seorang customer daripada 500 000 audience di FB Ads:

Cost Per Customer = RM 66 1888 / 1200 = RM 55.15

Maka kiraan cost per customer boleh dimasukkan dalam formula Cost Per Sale untuk dapatkan kos sebenar untuk menjual satu bengkel.

Dah dapat kos sebenar, baru boleh nampak adakah harga bengkel tersebut terlalu murah atau dapat margin keuntungan yang selesa.

Siapa cakap dah habis kira kos? πŸ˜€

Boleh dapatkan panduan kira Cost Per Sale yang lengkap dan mudah difahami di sini.

Cara Kira Kos & Margin - Cost Per Sales

Cara Kira Kos & Margin – Cost Per Sales

Rahsia Penting: Kumpul Customer, BUKAN SALES

Rata-rata usahawan baru akan kecam FB Ads, sebab MAHAL SANGAT!

Dah kenapa CostPerCust sampai cecah RM 55! Nak makan apa kalau macam tu?!

Bertenang tuan-tuan dan puan-puan. Bukan angka itu yang salah. Jauh lagi FB Ads. FB ads tidak bersalah. Yang salah adalah kita kerana mindset tak betul.

Angka tersebut jadi sangat mahal apabila kita hanya anggap sekali itu sahaja customer itu datang dan beli.

Mengapa pula kita mahu fikir begitu? Adakah kerana produk kita sangat buruk hingga sekali pelanggan beli mereka jadi benci dan langsung ‘banned’ daripada membeli lagi?

Adakah kerana kita sendiri memang berniat mahu ‘scam’ mereka?

Iyalah, mana ada scammer scam orang berkali-kali. Biasanya dia dapat scam duit dia terus lari.

Boy Iman Scam?

(Errr…)

Tentulah tidak sama sekali!

Jika kita yakin produk kita adalah produk yang terbaik, juga yakin kita ini peniaga yang jujur yang fokus pada membawa kebaikan kepada pelanggan, juga yakin gabungan produk terbaik dan servis berkualiti akan bawa pelanggan datang membeli berkali-kali, maka apa yang kita takutkan dengan CostPerCust yang tinggi?

Pastinya mereka akan datang lagi dan lagi, membeli produk kita berkali-kali. Pembelian berulang inilah yang apabila kita kira jumlah sepanjang hayat mereka membeli dengan kita akan berganda-Ganda-GANDA lagi tinggi daripada CostPerCust tadi.

Juga, tentu sahaja kali ke seterusnya kita tidak perlu keluarkan lagi CostPerCust sebanyak RM 55.

Malah kalau kita lihat namanya itu pun kita sepatutnya sudah boleh nampak: Cost Per CUSTOMER.

Bukannya Cost Per Sale.

(Cost Per Customer != Cost Per Sale)

(Cost Per Customer != Cost Per Sale)

Bermaksud: Sekali mereka jadi customer kita, selamanya mereka jadi customer kita.

Juga bermaksud: CostPerCust kita hanya keluarkan sekali sahaja ke atas customer tersebut!

Yang menjadi isu adalah apabila kita hanya duduk goyang kaki tunggu mereka datang kemudian hari dan repeat sales. Tentu sahaja mereka tidak datang.

Kita perlu tarik perhatian mereka dan tarik minat mereka untuk membeli lagi dengan tawaran lain yang menarik. Barulah mereka ada sebab untuk datang dan terus membeli.

Untuk kita boleh berbuat demikian kita perlu ada kapasiti untuk menghubungi mereka.

Ya: MENGHUBUNGI mereka.

Mungkin melalui wassap, mungkin melalui emel, mungkin juga melalui teknik FB Ads retarget, terpulang kepada kreativiti masing-masing.

Kesemua maklumat hubungan mereka itu perlu kita simpan dan jaga dengan selamat dalam sistem Customer Database. Sebab itulah Customer Database adalah aset sebenar bisnes kita.

(Customer Database = Aset Sebenar)

(Customer Database = Aset Sebenar)

Customer Database adalah tapak asas untuk kita bina bisnes kita. Semakin besar jumlah Customer dalam Database maka semakin membesarlah bisnes kita.

Semudah itu.

Bagaimana kita nak besarkan Customer Database? Sentiasa teruskan kejar Customer baru dengan bajet CostPerCust yang tidak kedekut.

Kerana akhirnya, berapa sangatlah CostPerCust RM 55 itu berbanding RM ribu-ribu yang mereka belanjakan sepanjang mereka membeli dengan kita di masa akan datang!

Itulah rahsia Penting dalam kira bajet FB Ads: Kita sebenarnya keluarkan kos customer sekali je. Apabila dapat customer maka kita jaga elok-elok dalam customer database sebab cukup masa, hujung bulan boleh blast iklan jualan lagi berkali-kali.

Cuma kali itu, kita kira bajet tersebut bawah payung Cost Per Sale. Bukan lagi Cost Per Customer.

Ya, kerja-kerja tarik Customer Baru sepatutnya diasingkan bajet, malah ahli pasukannya juga daripada kerja-kerja tarik Repeat Sales.

Barulah nampak jelas yang kita ini faham sungguh dengan konsep dan model Sales Funnel kita.

Penutup

Itulah dia segalanya tentang cara-cara mengira berapakah bajet untuk kempen FB ads kita.

Ianya tentu sahaja tidak akan sama antara kempen-kempen kita. 2 faktor pengehad yang memainkan peranan penting adalah jumlah Reach audience dan juga Frequency yang kita mahu sasarkan. Semakin tinggi Reach maka semakin tinggi kos kita. Semakin tinggi Frequency juga semakin tinggi kos kita.

Namun, semakin tinggi kos juga bermakna potensi jualan juga semakin tinggi. Maka kita harus timbang-tara takat manakah kos yang kita rasa berbaloi dengan pulangan bergantung pada cara pengiraan yang menunjukkan hasil minimum VS hasil maksimum.

Notabisnes sendiri sentiasa menggunakan ROI sebagai angka pemutus. Iklan akan diteruskan selagi ROI lebih tinggi daripada 2. Makin tinggi ROI makin kita naikkan bajet.

(ROI > 2 = LIKE)

(ROI > 2 = LIKE)

Juga kita telah sedar bahawa CostPerCust yang tinggi tidak memberikan masalah kerana jualan kita bukan terhad pada jualan pertama semata-mata. Once a customer always a customer. Mereka akan kekal membeli berkali-kali dengan nilai yang berkali ganda daripada CostPerCust.

Cuma usahawan perlu bina kempen berasingan khusus untuk kejar repeat sales.

Itu sahaja!

Jika tuan-puan sudah baca hingga ayat ini, jelas nyata tuan perlu simpan artikel ini sebagai rujukan akan datang. Saya telah mudahkan kerja tuan-puan: boleh download artikel ini sebagai ebook pdf. Boleh download di sini:

[Download Percuma ebook PDF Cara Kita Bajet FB Ads]

Perkara yang baik seperti ini harus kita sebarkan kepada kawan-kawan usahawan. Caranya semudah klik butang share di bawah ini dan kongsikan di wall masing-masing:

Share Di FB

Share Di FB

Moga ada keberkatan ke atas ilmu-ilmu kita.

Terima kasih, dan jumpa lagi!

 

Share artikel ini sekarang untuk bacaan akan datang!

Share →
——