NotaBisnes Koleksi nota-nota mahal tentang konsep, strategi
dan taktik untuk mula dan kembangkan bisnes kita

Mindset Marketing FB Ads Yang Sebenar

Post Asal saya adalah seperti berikut:

Hanya di Facebook: Kita bayar FB Ads RM 90 sahaja untuk sampaikan mesej kita kepada 12 000 orang.

RM 0.0075 untuk seorang.

Bukan 75 sen, tetapi 0.75 sen. Tidak sampai 1 sen pun!

Cubalah bandingkan dengan alternatif lain.

SMS pun 3 sen paling murah!

Post tersebut ditulis apabila Facebook ada hantar notifikasi promosi untuk saya boost post sebanyak RM 90 untuk capai 12 000 reach. Bukannya berdasarkan iklan yang saya buat.

Iklan terbaru yang saya buat semalam hasilnya: RM 20 untuk 8423 reach total. (Paid for reach: 5851)

Jatuh jadi RM 0.00237, atau 0.24 sen. Jauh lebih rendah daripada yang ditulis di atas.

Yang menarik perhatian adalah komen-komen tuan puan dalam post tersebut. Boleh kita perasan perbezaan pemikiran yang membuatkan terbitnya komen-komen tersebut.

Contoh 1, Tuan Wan Mohd Afendi: “Boleh tuan (tunjuk) iklan tuan yang mana tu?“.

Pertama sekali: tidak, saya tidak akan tunjukkan iklan-iklan saya atas sebab privasi dan juga mahu jaga ‘keaslian’ eksperimen agar tidak tercemar dengan faktor luar. 😀

Keduanya: Kemungkinan besar beliau mahu belajar bagaimana buat iklan untuk dapatkan reach sehingga begitu. Mungkin juga beliau tidak percaya dengan angka saya.

Mindset beliau adalah mindset ‘mahu belajar’ dan juga ‘mahu sahkan’.

Perlu perhatikan betul-betul ayat post asal itu: RM 0.0075 untuk REACH seorang. Bukan engagement apatah lagi leads.

Di sinilah bezanya: notabisnes fokus pada cost per reach untuk menentukan MURAH ATAU MAHALnya setiap channel paid marketing tersebut. Dengan itu barulah kita boleh bandingkan dengan channel yang lain seperti SMS, flyers, billboard dan lain-lain.

Kerana post asal tersebut ditulis sebagai membandingkan kos iklan (reach) antara semua channel.

Jika kita bandingkan dari segi cost per engagement atau cos per lead, tentulah jauh berbeza.

Kita mahukan channel dengan cost per reach yang rendah kerana automatik kita boleh mengawal cost per leads kita. Kena faham perkara itu.

Juga: abaikan cost per engagement. Saya dapati ianya tidak berguna dari sudut marketing. Hahaha!

Contoh 2, Tuan Ridhauddin Hariz komen ‘Setuju. tetapi bagaimana nak memastikan 12 000 orang itu alert dengan iklan kita. Itu masalah yang dihadapi oleh Online Markerter T____T’.

Jelas nampak beliau faham isu yang dibincangkan adalah Cost Per Reach, kerana beliau sedar masalah orang tidak alert dengan iklan.

Cuma mindset ‘marketing’ yang beliau pegang agak serong. Lihat pada ‘bagaimana nak memastikan 12 000 orang itu alert dengan iklan kita’.

Ada nampak apa yang serongnya?

Yang serong adalah: marketing BUKAN untuk tarik perhatian SEMUA Strangers. Kita hanya mahu tarik perhatian prospek dalam kalangan strangers itu.

Itu mindset yang betul.

Dalam 12 000 reach strangers itu, kita hanya mahu prospek sahaja yang alert. BUKAN SEMUA STRANGERS.

Sebab tujuan utama iklan ada dua sahaja: menapis prospek daripada strangers, dan ‘peram’ strangers hingga jadi prospek.

bermaksud, tidak mungkin 12 000 itu semuanya akan alert. JIKA semuanya alert, maka itu bukan lagi strangers, tetapi prospek.

Kerja gila kita pegi tapis prospek dalam kolam prospek. Memang sah-sah dapat 100% prospek!

Sambung contoh 3, Tuan Mohd Mazri pula komen “Menarik info ni. Iklan dah sampai, tapi nak bagi org bertindak tu yg diluar kawalan huhu “.

Beliau percaya bahawa kita tidak boleh kawal tindakan mereka yang nampak iklan. Kita boleh agak yang kemungkinan besar mindset beliau sama dengan mindset tuan dalam contoh 2 tadi: pegangan yang serong.

Kita TIDAK boleh memaksa orang bertindak. Kita hanya boleh menyediakan situasi dan fasiliti untuk orang bertindak. Kita hanya boleh MEMUDAHKAN orang bertindak. Tetaplah mereka itu yang perlu bertindak.

Mindset yang betul adalah itu: MEMUDAHKAN PROSPEK BERTINDAK.

Dalam 12 000 orang itu, sebahagian besar adalah strangers dan sebahagian kecil adalah prospek. Kita perlu mudahkan prospek untuk bertindak asingkan diri mereka daripada strangers yang lain.

Bagaimana nak buat begitu? Satu katakunci paling penting: CTA.

CALL-TO-ACTION.

Ya, iklan kita MESTI ada CALL-TO-ACTION jika kita mahu mereka bertindak. DAN, CTA tidak semestinya WASSAP UNTUK BELI PRODUK KITA.

Iklan berbayar yang tiada Call-to-action, serupa macam kita buang duit dalam longkang.

Oleh itu, SEBELUM bayar untuk beriklan, pastikan kita tahu apa yang kita mahu prospek buat. Pastikan kita tahu bagaimana nak buat prospek asingkan diri mereka daripada strangers.

Hantar wassap kah, PM mintak quotation kah, Klik LIKE kah (sebab kita boleh tengok senarai mereka yang like dan kita boleh PM mereka. JANGAN MALAS.)

Contoh 4, Tuan Suffian komen: “Ebook Satu!”. Ini mindset penyokong tegar. Hahaha!

Contoh 5, Puan Nurul Fauzana pula komen: “Yey, saya tunggu ulasan!”. Ini pula mindset pembaca tegar.

Hahaha!

Daripada semua contoh di atas, harapnya kita sedar bahawa mindset buat marketing bukanlah mahu TUKAR semua reach jadi pembeli.

Itu harapan yang sia-sia.

Kita perlu berusaha agar sebahagian prospek yang menyorok dalam reach tersebut munculkan diri agar kita boleh kejar mereka.

Jadi, iklan kita mesti ada CTA.

Tanpa CTA, iklan kita ibarat karipap tiada inti.

Ibarat badan tiada jiwa.

Ibarat rumah tanpa tangga.

Cewah. 😀

Betulkan mindset marketing, barulah kita boleh tenang tengok bajet marketing ‘terbakar’ di facebook (Ehem, boleh baca siri FB Ads Notabisnes jika tidak mahu terbakar tangan buat iklan facebook). Kerana kita nampak jelas yang terbakar itu akan menghasilkan untung yang lebih besar, yang mana sebahagian untung tersebut akan kita bakar lagi.

Dan kitarannya terus menerus berputar tidak berhenti.

PESANAN PENAJA
Nota penting ini seeloknya disimpan untuk bacaan kemudian hari. Cara paling mudah: share nota ini di Facebook / Twitter tuan-puan sekalian. Senang nak baca lepas ini. Klik pada butang Facebook (dan lain-lain) di sebelah kiri paparan ini. Ia akan bantu tuan-puan share ke social media yang tuan-puan pilih.

Secara tidak langsung, rakan-rakan kita boleh turut baca juga!

Maklumat Penulis

Izwan Robotys adalah pengkaji dan penguji teknik dan strategi pelbagai perkara bisnes. Kajian dan ujian berbentuk hands on dengan disiplin dan perincian kejuruteraan. Fokus dalam menerangkan konsep bisnes kompleks dan abstrak dalam bentuk yang jelas dan terang.